Αγαπητοί καθηγητές του Κολεγίου ''Ανατόλια''

Έχω περιηγηθεί στην ηλεκτρονική εφημερίδα σας και διάβασα όσα οι μαθητές σας έγραψαν με μεγάλο ενδιαφέρον.

Εάν όλα αυτά τα παιδιά αποτελούν ένα δείγμα του συνόλου, τότε οφείλω να εκφράσω το θαυμασμό μου για τις προσπάθειες όλων σας. Έχετε καταφέρει να εμφυσήσετε στους μαθητές σας αξίες που πολύ δύσκολα συναντάμε πλέον στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Ξεχώρισα ωριμότητα σκέψης, ανθρωπισμό, ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο, κατανόηση, ευαισθησία και βαθύ προβληματισμό ανάμεσα σε πολλά άλλα.

Δεν ξέρω τη βαθμολογία των μαθητών αυτών στα Μαθηματικά, Χημεία και ότι άλλο, ξέρω μόνο πως όσον αφορά τη σωστή παιδεία και αγωγή είναι άξιοι επαίνου! Έχετε καταφέρει να δημιουργήσετε ένα "φυτώριο" ορθά σκεπτόμενων ατόμων, βαθυστόχαστων για τη ζωή και τις αληθινές αξίες που θα αποτελέσουν την αυριανή -ευελπιστώ- υγιή κοινωνία.

Υποκλίνομαι στα αποτελέσματα του εκπαιδευτικού σας έργου,

Με ειλικρινή εκτίμηση

Νικόλ-Άννα ΜανιάτηΑξιόλογη και πολύ αξιοπρεπής δουλειά που φαίνεται οτι γίνεται με κέφι και μεράκι. Μάλλον εμείς οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι πρέπει να παίρνουμε μαθήματα από τέτοιες προσπάθειες... Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!

Kυριακή Τσολάκη 

Δημοσιογράφος του πολιτιστικού τμήματος της Εφημερίδας "Μακεδονία"
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ANATOLIA COLLEGE»

Είχα τη χαρά να γνωρίσω μέσα από το facebook τον συγγραφέα Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο, με την έννοια ότι είμαστε φίλοι και έρχομαι σε επαφή με το συγγραφικό του έργο, μέσω των σχετικών αναρτήσεων. Εύχομαι κάποια στιγμή που θα πάω στη Θεσσαλονίκη για να γνωρίσω από κοντά όλους αυτούς τους αγαπημένους φίλους που γνώρισα στο face, να συναντήσω και τον Τάσο. Ο Τάσος κατάγεται από την Καβάλα, σπούδασε φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως καθηγητής φιλολογίας στο Αμερικάνικο Κολλέγιο «Ανατόλια». Γράφει βιβλία και κυρίως κάνει ένα πολύ σπουδαίο λογοτεχνικό έργο: δημιούργησε φέτος τη λογοτεχνική διαδικτυακή εφημερίδα «ANATOLIA COLLEGE», την οποία ξεφύλλισα με εξαιρετικό ενδιαφέρον και θαυμασμό. Διαπίστωσα ότι πρόκειται για μια δουλειά ήθους και σοβαρότητας, αγάπης για τη λογοτεχνία, το παιδί, το μαθητή και τον άνθρωπο. Ότι πρόκειται για μια δουλειά από αυτές που υποστηρίζω και στηρίζω ανεπιφύλακτα.

Στις σελίδες του ηλεκτρονικού αυτού εντύπου διαβάζουμε πεζά κείμενα λογοτεχνίας και σχολιασμό, ποίηση, σκέψεις και προβληματισμούς, κριτική, παρουσιάσεις βιβλίων, ερχόμαστε σε επαφή με τη συγγραφική δημιουργία των μαθητών και στεκόμαστε με θαυμασμό σε αυτή, και έχουμε επίσης τη δυνατότητα να έχουμε και εικόνα όλου αυτού του εγχειρήματος σε video, καθώς πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό έντυπο άρτιο και από τεχνικής και, πρωτίστως, από αισθητικής άποψης.

Στις σημερινές ημέρες της υποβίβασης της αισθητικής, της κουλτούρας, των πολιτιστικών αξιών, τις ημέρες με τον ορίζοντα των πνευματικών έργων να μοιάζει ότι βρίσκεται μακριά, το έργο της Διαδικτυακής Εφημερίδας «ANATOLIA COLLEGE» του συγγραφέα – καθηγητή Τάσου Αγγελίδη Γκέντζου και όλων των συντελεστών της, πρέπει να στηρίζεται και να διαδίδεται από όλους μας.

Συγχαρητήρια Τάσο! Συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετέχουν και εργάζονται σε αυτό το πνευματικό ηλεκτρονικό φυλλάδιο! Συνεχίστε!

Επωνύμως για όσα καταθέτω,

Βικτώρια Μακρή - συγγραφέαςMια διαφορετική ηλεκτρονική εφημερίδα... www.logotexniki.com

Ο φιλόλογος - συγγραφέας Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος και ο καθηγητής πληροφορικής Γιώργος Καρτσιώτης δημιούργησαν μια διαφορετική ηλεκτρονική εφημερίδα( www.logotexniki.com )! Οι μαθητές του σχολείου τους, του Αμερικανικού Κολλεγίου "Ανατόλια" της Θεσσαλονίκης, έχουν τη δυνατότητα να γράφουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους ελεύθερα. Γνωστοί συγγραφείς σχολιάζουν τα λόγια των παιδιών και τους δίνουν πολύτιμες συμβουλές για την γραφή. 

Επικοινωνήσαμε με τον συγγραφέα Τάσο Αγγελίδη - Γκέντζο, ο οποίος μας δήλωσε: " Πιστεύω σε ένα διαφορετικό σχολείο, σε ένα σχολείο όπου θα σεβόμαστε την προσωπικότητα, τα θέλω, τις επιλογές και τα πιστεύω του μαθητή. Θα τα σεβόμαστε ουσιαστικά... Η προσπάθειά μας αυτή στοχεύει στο να απεγκλωβίσει τα παιδιά από τα στεγανά και τις φόρμες της εποχής μας, να τα δώσει την ώθηση να αισθανθούν περήφανα για τις δημιουργίες τους και να πιστέψουν πως ο καθένας μας είναι μοναδικός μέσα στη διαφορετικότητά του. Η εφημερίδα μας δεν προκρίνει το "καλό", δεν την αποσχολούν οι διάφοροι διαγωνισμοί και οι διακρίσεις, επειδή συνειδητά θεωρούμε πως η διαδικασία της γραφής και της έκφρασης των συναισθημάτων μέσω αυτής δεν επιδέχεται - στην εφηβική ηλικία τουλάχιστον - αξιολογικές κρίσεις - επικρίσεις. Στόχος μας να εκφραστούν μέσα από τις σελίδες της όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά!" Μια τέτοια προσπάθεια αξίζει πραγματικά πολλά συγχαρητήρια! Τυχερά τα παιδιά του Κολλεγίου "Ανατόλια".

Blogspot: ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΝΕΑ

Οι εποχές είναι πολύ δύσκολες. Δύσκολες ...και ταυτόχρονα άκρως επικίνδυνες εποχές για όλους μας! Κι όμως κάποιοι ρομαντικοί δεν υποχωρούμε και εξακολουθούμε να αισιοδοξούμε! Τα παιδιά μας, - μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου - βιώνουν τις δυσκολίες με τον δικό τους τρόπο και καταφέρνουν - όχι πάντα εύκολα - να τις ξεπερνούν κλείνοντας το μάτι στην αισιοδοξία.

"Η έκφραση των συναισθημάτων και η εξωτερίκευση των σκέψεων της ψυχής βοηθά μερικώς στην αποφόρτιση και στο αισιόδοξο κοίταγμα" μας είπε ο καθηγητής τους Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος. Η ματιά μας στραμένη στη Θεσσαλονίκη και στο Κολλέγιο "Ανατόλια". Αν δεν υπήρχαν δύο εμπνευσμένοι καθηγητές και τα παιδιά δε θα κυκλοφορούσε η πρωτοποριακή λογοτεχνική εφημερίδα του σχολείου τους ( logotexniki.com ).

Μια εφημερίδα που δεν τους κοστίζει ούτε ένα ευρώ, μια εφημερίδα που δε σπαταλά ούτε μια σελίδα χαρτιού για να δηλώσει αυτά που "αισθάνεται"... Ο πρώτος που σέβεται η εφημερίδα αυτή είναι το περιβάλλον! Μπράβο τους! Και συνεχίζει ο καθηγητής τους: "γράφουν, συναισθήματα,σκέψεις, απόψεις, προβληματισμούς και περιμένουν με αγωνία - κάτι που φυσικά δε θέλουν να δείχνουν - να ακούσουν τη γνώμη των μεγάλων. Τη γνώμη που θα μελετήσουν στο μέλλον για να φτάσουν στα δικά τους καταληκτικά συμπεράσματα. Κι οι μεγάλοι, οι σχολιαστές των λόγων τους, "οι κριτές", είναι συγγραφείς... Πολλοί συγγραφείς!

Ξεπέρασαν τους είκοσι οι πεζογράφοι και οι ποιητές της Λογοτεχνικής Εφημερίδας! Κι εμείς οι δημιουργοί της - εγώ κι ο συνάδερφος Γιώργος Καρτσιώτης - καθόμαστε από μια μεριά και καμαρώνουμε για την ανοδική της πορεία και κάνουμε όνειρα για το μέλλον της! Να γράφουν σε τούτη την εφημερίδα όλα τα παιδιά της Ελλάδας μας...

Τι θα μπορούσε να πει κανείς για τέτοιες ωραίες προσπάθειες; Μπράβο σας και να πάτε μπροστά!

www.kala-nea.grΑγαπητοί μαθητές

Αγαπητοί γονείς

Αγαπητοί φίλοι

Με την επιστολή αυτή θα ήθελα να χαιρετήσω την έκδοση της Λογοτεχνικής Διαδικτυακής Εφημερίδας του Κολεγίου "Ανατόλια". Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2011 όταν κάποιοι καθηγητές του 1ου Γυμνασίου προβληματιστήκαμε για το πως θα μπορούσαμε να "μυήσουμε" τους μαθητές μας στο γοητευτικό κόσμο της λογοτεχνίας. Η απόφασή σαφώς και δεν ήταν εύκολη. Οι δυσκολίες πολλές ... όμως η θέλησή μας για να "ταράξουμε" τα ήσυχα νερά του εφησυχασμού ήταν ισχυρώτερη. Τα εμπόδια ένα προς ένα ξεπεράστηκαν. Άλλωστε η καμπάνια για τα 125 χρόνια από την ίδρυση του Ανατόλια είναι "Dare to do right" (τόλμα να πράττεις το σωστό).

Σε αυτήν την χρονιά - ορόσημο λοιπόν γεννήθηκε η Διαδικτυακή Λογοτεχνική εφημερίδα μας! Μέντορες των παιδιών μας άνθρωποι των γραμμάτων από όλη την Ελλάδα, λογοτέχνες καταξιωμένοι στη συνείδηση των αναγνωστών τους, ποιητές και πεζογράφοι που θα σταθούν δίπλα μας σε τούτο το δύσκολο εγχείρημα.

Τα παιδιά μας θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να αντιμετωπίσουν την ύποπτη μοναξιά του ψηφιακού πολιτισμού μέσα σε ένα κλίμα αλληλεγγύης και συντροφικότητας. Η μυστηριώδης περιπλάνηση στην λογοτεχνική έρευνα μέσα από την αδιάκοπη περιπέτεια της μόρφωσης θα αποτελέσει το κύριο συστατικό της νέας μας προσπάθειας. Το σχολείο οφείλει να είναι χώρος δουλειάς και συγχρόνως χαράς και συντροφικότητας στις αίθουσες, στα εργαστήρια, στις εκδρομές και σε κάθε είδους εξωσχολική δραστηριότητα όπως αυτή που σήμερα εγκαινιάζουμε. 

Δεν θα τα αφήσουμε να βυθίζονται στην παγίδα της απομόνωσης όλο και περισσότερο, αλλά θα συνδεθούν μεταξύ τους μέσα από γοητευτικά κείμενα διεκδικώντας νέες εμπειρίες. Τα παιδιά έχουν την δύναμη να εμπνεύσουν και σε μας μια όμορφη και ελεύθερη ζωή, να γνωρίσουμε κι εμείς μαζί τους την χαρά της λογοτεχνικής περιπέτειας.

Ας απαλλαγούν οριστικά από την πλημμύρα των σκουπιδιών που ρίχνονται καθημερινά στα απίτια μας από το παράθυρο που λέγεται τηλεόραση.

Ας τους δείξουμε το δρόμο για το σκαλοπάτι της γνώσης κι από εκεί μόνοι τους θα ανακαλύψουν σιγά - σιγά το σκαλοπάτι της σοφίας!

Ευχαριστω θερμά τους δημιουργούς της Εφημερίδας μας Τάσο Γκέντζο και Γιώργο Καρτσιώτη και τις φιλολόγους του Γυμνασίου μας Ελένη Χατζημαυρουδή, Ελίνα Παλατζιάν και Ελένη Κοσμά που αφιέρωσαν πολύτιμο χρόνο από την ξεκούρασή τους γι' αυτή την προσπάθεια.

Κλεάνθης Λαγόπουλος

Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου