Πραγματικότητα

Υποθέτω πως όλοι σε κάποια στιγμή της ζωής σας έχετε παίξει (έστω και μία φορά) με εκείνες τις κάρτες που ανάλογα με την οπτική γωνία από την οποία τις παρατηρείς απεικονίζουν μια διαφορετική μορφή ή το ίδιο πρόσωπο με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απεικονίσει τη σύγχρονη πραγματικότητα καλύτερα από εκείνες τις κάρτες.

Ας φανταστούμε, λοιπόν, την πραγματικότητα σαν μια γυναίκα στο πρόσωπο και το κορμί της οποίας έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα τα σημάδια μιας έντονης ζωής. Οι καταχρήσεις, οι υπερβολές, η κατανάλωση ανθυγιεινών προϊόντων και οι βλαβερές συνήθειες, τις οποίες παρά τις συνεχείς της υποσχέσεις και τις βαρυσήμαντες δηλώσεις της δεν κατάφερε ποτέ να κόψει, την έφθειραν και τη γέρασαν. Προσπάθησε βέβαια, αλλά όχι αρκετά. Μοιάζει με μια πλούσια κληρονόμο (γεννημένη κάπου εκεί στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου) που - αγνοώντας τις συμβουλές των συνετών- δεν διαχειρίστηκε σωστά αυτά που κάποτε κληρονόμησε. Γι' αυτό τώρα απογοητεύεται (και απογοητεύει), καθώς κοιτάζεται στον καθρέφτη. Αυτή η απογοητευτική της εικόνα είναι που κάνει τους ανθρώπους (και κυρίως τους νέους) να την αποστρέφονται και να παίρνουν το βλέμμα τους από πάνω της, αφού τους προκαλεί αηδία και τρόμο. 

Αν όμως κοιτάξουμε την κάρτα από άλλη οπτική γωνία, μετακινώντας την ελαφρώς στα δάχτυλά μας, αυτή η αποκρουστική μορφή χάνεται και τώρα εμφανίζεται μια νέα κι όμορφη κοπέλα γεμάτη δροσιά. Το βλέμμα μας μένει πάνω της, όχι μόνο γιατι μας εξέπληξε η "μαγική" αλλαγή της εικόνας αλλά και γιατί μας μαγνητίζει η ματιά της που κοιτάζει κάπου στο μέλλον. Αν μάλιστα την κοιτάξουμε προσεκτικά θα διαπιστώσουμε ότι μοιάζει πολύ με την προηγούμενη γερασμένη μορφή-μια ομοιότητα που θυμίζει μάνα και κόρη. 

Ίσως η πραγματικότητα να είναι ταυτόχρονα και οι δύο αυτές μορφές. Μια γυναίκα που είναι συγχρόνως γριά και άρρωστη και πληρώνει τώρα τα λάθη του παρελθόντος αλλά ταυτόχρονα και νέα, υγιής και γεμάτη αισιοδοξία...

Τσουλιάς Γιώργος

Σχολιασμοί

Μανιάτη