Σχολιασμός για " Επιστολογραφία Περί Έρωτος…"

Κορίτσια θα μπορούσα να σας απαντήσω σαν κ. Κάρυ, μια και πολύ εύστοχα το χρησιμοποιείτε ως τέχνασμα συγγραφικό. Όμως προτιμώ να σας γράψω ως Μαρία.

Με σεργιανίσατε στον ανεκπλήρωτο έρωτα, στον εγωιστικό, στις ερωτικές φιλίες. Έγινα έφηβη πάλι. Μου θυμίσατε όλα όσα γράφετε. Και με είχαν πατήσει και όσο κι αν είχα νευριάσει ήθελα να με ξαναπατήσει να έβλεπα τι ακριβώς έκρυβε αυτό το παραπάτημα .Ήταν τυχαίο, άδικα δέχτηκα την πατιά ή είχε στον νου του αυτό που είχα και εγώ! «Να πήγαινα να τον πατήσω και εγώ»; αναρωτιόμουν. Και η καρδούλα μου να τρέμει. Πολύ ωραία περιγράφεις τα συναισθήματα που νιώθει η ηρωίδα. Και ρεαλιστικά καθώς και αισιόδοξα την προχωράς με το να παίρνει απόφαση να συνεχίσει τη ζωή της. Εύχομαι βέβαια να μην το κρατήσει στο μυαλό και στην καρδιά και ως γυναίκα ώριμη πλέον ξανασυναντήσει τον πρώτο έρωτα και τότε πετάξει στον αέρα την οικογένεια της. Αν δεν έχει ε, τότε ας το ευχαριστηθεί βρε παιδί μου επιτέλους.

Πάμε τώρα στον εγωιστικό έρωτα. Είναι από τους πιο επικίνδυνους γιατί υπάρχει αυτή η έλξη των κορμιών αλλά ο εγωισμός δεν αφήνει την καρδιά να μιλήσει. Και φθείρεται το άτομο. Το χειρότερο είναι να είναι και οι δυο εγωιστές. Τότε δεν θα συναντηθούν τα τρένα τους. Αν πάλι είναι ο ένας, ο άλλος θα είναι θύμα. Όμως στον έρωτα αν αρχίσεις να ζυγίζεις χαρά ή λύπη πιο είναι πιο βαρύ νομίζω πως έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Ήδη στο βάθος του τούνελ φαίνεται το τέρμα της αμαξοστοιχίας του έρωτα. Ο έρωτας μπορεί να υπάρξει χωρίς φιλία και αγάπη.

Είναι όμως το πρώτο στάδιο που δεν πέταξε φυλλαράκια και έτσι είναι καταδικασμένος να μην αναπτυχθεί σε κάτι τρανό. Με τους προβληματισμούς αλλά και τα συναισθήματα που περιγράφεις με έβαλες και εσύ να συμπάσχω με την ηρωίδα.

Είναι δύσκολο να υπάρξει φιλία μεταξύ γυναίκας και άντρα. Με τον όρο της φιλίας. Άλλο συνάδελφοι, άλλο καλοί γειτόνοι κτλ. Και άλλο φίλοι με βαθιά συναισθήματα. Είναι ετερώνυμα και ο νόμος λέει πως αυτά τα δύο έλκονται. Παίζουν ρόλο πολλά η ηλικία που θα τους χωρίζει, η χρονική περίοδος που γνωρίστηκαν, σε ποια κατάσταση προσωπική βρίσκονται τα άτομα και θα μπορούσα να απαριθμήσω ακόμα πολλά. Ακόμα πιο δύσκολο στα νιάτα που εκεί δεν πολυμιλάει το μυαλό αλλά το κορμί. Και τότε ή θα «φτύσει» ο ένας τον άλλον, και θα πάει στην κολλητή, ή αν ο ένας από τους δυο νιώθει κάτι παραπάνω από φιλία όπως διηγείσαι εδώ μοιραία κάποιος θα είναι ο ναυαγός.

Διέκρινα και στις τρεις ευκολία γραφής που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε δημιουργήματα ρεαλιστικά. Θα μπορούσαν να είναι αποσπάσματα από κάποιο βιβλίο με τίτλο «περί έρωτα». Με ύφος ευκολονόητο με κάνατε να απολαύσω τα περί έρωτα Συνεχίστε κορίτσια. Όσο θα γράφετε τόσο θα εξελίσσεστε. Μπράβο σας.

Και να θυμάστε αυτό.... πως σε αυτή τη προσπάθεια που συμμετέχετε πολλά παιδιά που δεν έχουν την δική σας τύχη, θα την ζήλευαν αλλά και εγώ προσωπικά. Να σας ομολογήσω μονάχα πως όταν πριν πάνω από μια δεκαετία άρχισα να γράφω παραπονιόμουν «μα δεν υπάρχει κάποια σχολή ή έστω σε μορφή σεμιναρίων να μας μάθουν μερικά βασικά πράγματα για τη συγγραφή ενός βιβλίου»; Δίναμε το τυχόν ταλέντο μας μονάχα και ο καιρός μας μάθαινε. Αυτό όμως σήμαινε κόπο και χάσιμο χρόνου, ίσως και απορριπτικές απαντήσεις λόγω ελλείψεων. Σας το τονίζω λοιπόν να το διαβάσουν και τα υπόλοιπα παιδιά ώστε να το αξιολογήσετε επαρκώς ώστε να σας βοηθήσει. Είσαστε οι μελλοντικοί αναγνώστες εύχομαι και συγγραφείς και επιπλέον μη ξεχνάτε πως είσαστε προπομποί του ηλεκτρονικού βιβλίου. Καλή συνέχεια λοιπόν με όρεξη.

Χανιώτου Μαρία

Πλοήγηση

Aρχή σελίδας

Πρωτότυπο κείμενο: Φώλα - Τσώνη - Τεμηρίδου

Κείμενα Χανιώτου