Η Πραγματικότητα

Ο ήλιος αρχίζει να ανυψώνεται πάνω από την πόλη. Μερικές ηλιαχτίδες διαπερνούν τα παράθυρα ενός σκοτεινού διαμερίσματος. Εκεί, μια κοπέλα, γύρω στα είκοσι, η Πραγματικότητα, είναι σωριασμένη διπλά από ένα πέτρινο τζάκι, το όποιο είναι γεμάτο στάχτες από την προηγούμενη εβδομάδα. Βλέπεις, η Πραγματικότητα είναι συνεχώς απασχολημένη, δεν έχει προσωπική ζωή, αλλά είναι αφοσιωμένη στο έργο της, να είναι δηλαδή συνοδοιπόρος των ανθρώπων. Ομοίως λοιπόν και το προηγούμενο βράδυ, τριγυρνούσε από την μια γωνία της πόλης στην άλλη. Φωτά, φανάρια, αυτοκίνητα, κορναρίσματα, καβγάδες, μελωδίες..

Ύστερα λοιπόν από ένα τόσο δραστήριο και κουραστικό βράδυ, κάθεται τώρα στην αγαπημένη γωνία του σπιτιού της, το τζάκι. Τα μάτια της, αν και μεγάλα και αμυγδαλωτά, είναι κατακόκκινα, με μαύρους κύκλους να σχηματίζονται στο κάτω μέρος τους. Ωστόσο, οφείλει να παραμείνει ξύπνια, γι’ αυτό γεννήθηκε εξάλλου! Το πρόσωπο της είναι γεμάτο ουλές, παρόλο που είναι τόσο νέα ηλικιακά. Κάθε σημάδι αντιστοιχεί σε ένα ξεχωριστό βίωμα, γιατί η Πραγματικότητα είναι πολύπαθη και έχει βιώσει στην καθημερινότητά της αναρίθμητες εμπειρίες. Γενικότερα τα χαρακτηριστικά του πρόσωπου της είναι λεπτεπίλεπτα, με εξαίρεση τα σαρκώδη χείλη της. Εάν δεν ασχολούνταν τόσο με την δουλειά της, θα ήταν αναμφίβολα μια πολύ όμορφη και εντυπωσιακή κοπέλα, αλλά αυτό βέβαια δεν είναι προσωπική της επιλογή.

Το σώμα της είναι πολύ λεπτό, ενώ το ύψος της ξεπερνά τα όρια του φυσιολογικού. Όπως και με το πρόσωπο της, έτσι και το σώμα της είναι καλυμμένο με ουλές και στίγματα. Τόσο στο λαιμό, όσο και στα χεριά της μπορεί κάνεις να διακρίνει τις φλέβες της, που ξεπετάγονται από το πουθενά και μοιάζουν με ορμητικά ρυάκια. Τα πόδια της είναι πολύ καλογυμνασμένα, και το πιο ευδιάκριτο χαρακτηριστικό πάνω της είναι η στενή της μέση.

Το ντύσιμο της είναι απλό, έως και αδιάφορο, με αποτέλεσμα να περνά απαρατήρητη. Φοράει συνήθως, μια μαύρη ζιβάγκο μπλούζα, της οποίας τα μανίκια τα ανασηκώνει ελαφρώς. Έπειτα, φοράει και στενά σκουρόχρωμα τζιν ή και καμπάνες στους ιδίους χρωματικούς τόνους, τα οποία τα συνδυάζει είτε με μαύρες μπαλαρίνες είτε με ψηλά μποτάκια. Από το ντύσιμο της, μπορεί κάνεις να καταλήξει πως είναι μια ακόμη φυσιολογική κοπέλα... Συμπέρασμα απολύτως λανθασμένο...

Η Πραγματικότητα ακόμα, πρεσβεύει την ειλικρίνεια, μια από τις πιο σημαντικές αξίες της κοινωνίας μας, που όμως πλέον όσο πάει και εκλείπει, εφόσον όλοι ζουν μέσα στο ψέμα και λειτουργούν σύμφωνα με τα συμφέροντα τους. Παράλληλα, είναι συναισθηματικά σκληρή και φαίνεται να είναι αρκετά εσωστρεφής. Παρόλα αυτά, πρέπει να επισημάνουμε πως εκτός από αυτό το πρόσωπο, η Πραγματικότητα έχει κι ένα ακόμα, τελείως διαφορετικό με το προαναφερόμενο. Είναι ανοιχτόκαρδη, γενναιόδωρη και ικανή να προσφέρει άπειρη αγάπη κι αλλά τέτοια παραπλήσια - ξεχασμένα από τους πολλούς - συναισθήματα στους ανθρώπους.

Χιώτη Βασιλική