Σχολιασμός για '' Έξοδος ''

Από τον τίτλο κιόλας, μου δόθηκε η εντύπωση ότι το κείμενο αυτό θα είχε πολλά να μου πει. Δεν έπεσα έξω. Για μένα, επιτυχημένος τίτλος είναι αυτός που ένα πράγμα λέει και πολλά εννοεί. “Έξοδος”. Τίτλος μονολεκτικός, δεικτικός, ποιητικά μεταφορικός και ταυτόχρονα κυριολεκτικά ρεαλιστικός για τον εσωτερισμό και τις αλήθειες που το κείμενο πραγματεύεται. Έξοδος από τις πολυπρόσωπες φυλακές μας. Έξοδος απ' όλα όσα φοβόμαστε, από μια πραγματικότητα που μας εγκλωβίζει σε ατελέσφορες περιπλανήσεις σε κενό τόπο. 

Διδασκόμαστε πως δυνατοί είναι οι άνθρωποι που καταφέρνουν να καταπνίγουν τα συναισθήματά τους και προσαρμόζονται σε όλα σαν χαμελαίοντες. Η γυναίκα της ιστορίας δεν πρέπει να αφήσει να φανεί στα μάτια της δάκρυ, αλλά στην ψυχή της ο πόνος αλυχτά. Το “μέσα” είναι ένα ηφαίστειο ενεργό που ποτέ δεν ξέρεις πότε και πώς θα εκραγεί, κατακαίγοντας τα πάντα με τη λάβα που ελευθερώνει. 

Η περιπλάνηση της ηρωίδας μέσα σε εικόνες απλοϊκές, αποκαλύπτουν το πόσο κοντά μας, δίπλα μας, μπορεί να είναι μια καλύτερη ζωή. Δε θέλει πολλά η πονεμένη καρδιά για να παρηγορηθεί. Και υποψιάζομαι ότι δεν είναι τυχαίος κι ο συμβολισμός του ζητιάνου που ψάχνει στα σκουπίδια. Ως απορρίματα παραπετάμε όλοι τις αλήθειες και τον αυθεντικό εαυτό μας για να φορέσουμε στη ζωή ένα ρούχο άλλο, που τις περισσότερες φορές δεν της ταιριάζει, την στενεύει, την πνίγει.

Μπράβο σου Ελισάβετ, το κείμενό σου με μάγεψε και με συγκίνησε με την απλότητά του, μέσα από την οποία λάμπουν και φέγγουν νοήματα σπουδαία που αφορούν όλους. Αυτή είναι η ουσία της λογοτεχνίας.

Δημήτρης Νίκου