ΛΟΝΔΙΝΟ-ΑΘΗΝΑ: ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

Ήταν ένα συνηθισμένο φθινόπωρο στο Λονδίνο? η Άναμπεθ βρισκόταν στο πάρκο και τάιζε τα σκιουράκια. Η Ειρήνη από την άλλη, στην Αθήνα, καθόταν στον ζεστό γωνιακό καναπέ του αγαπημένου της καφέ στην πλατεία, σερφάροντας στο Internet και πίνοντας ζεστή σοκολάτα.

Η Άναμπεθ και η Ειρήνη ήταν κολλητές από την παιδική τους ηλικία. Κάθε χρόνο περνούσαν το καλοκαίρι τους στο πανέμορφο νησί της Ιθάκης. Η  Ειρήνη είχε γεννηθεί και μεγαλώσει εκεί, ενώ αποκεί κατάγονταν και οι γονείς της Άναμπεθ. Η ίδια η Άναμπεθ είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στο Λονδίνο.

Τα καλοκαίρια τους ήταν γεμάτα θαλασσινή αύρα, βουτιές στη θάλασσα με το ηλιοβασίλεμα και παιχνίδια στην άμμο. Απολάμβαναν πλήρη ελευθερία για τρεις ολόκληρους μήνες. Έκαναν ό,τι ήθελαν βρίσκοντας χρόνο να μοιραστούν τις εμπειρίες του χειμώνα και τις σκέψεις τους γενικότερα για τα πάντα. Ήταν τόσο διαφορετικές, ώστε να έχουν πάρα πολλά να συζητήσουν.

Το προηγούμενο καλοκαίρι πέρασε αφήνοντάς τες μόνες σε δύο μεγαλουπόλεις της Ευρώπης, σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, να περιμένουν το επόμενο. Ήξεραν ότι σε μερικούς μήνες θα ξανασυναντηθούν. Διατηρούσαν επαφή μέσω e-mail και μοιράζονταν έτσι την κάθε τους μέρα.

Η Άναμπεθ, όπως και όλοι οι Λονδρέζοι, προσπαθούσε να «ρουφήξει» τις τελευταίες ακτίνες του ήλιου κάνοντας βόλτες στα πάρκα της πόλης. Παραπατούσε στα κιτρινισμένα φύλλα, χόρευε πάνω στο πράσινο και έστρεφε το βλέμμα της στον καταγάλανο ουρανό. Ήθελε να διασκεδάσει τις τελευταίες μέρες ανεμελιάς, πριν αρχίσουν οι υποχρεώσεις του χειμώνα.

Η Ειρήνη δεν άντεχε καθόλου το φθινόπωρο. Υπέφερε με τις μεταπτώσεις του καιρού, όταν γίνονταν τόσο απότομα. Αγαπημένη της εποχή –το καλοκαίρι, με τα μπάνια στα καταγάλανα νερά της Ιθάκης. Έτσι είχε καθίσει σε έναν γωνιακό καναπέ, πίνοντας μια ζεστή σοκολάτα και τσεκάροντας τα e-mail της. Περίμενε να σταματήσει η βροχή και να επιχειρήσει την τελευταία της βόλτα στα μαγαζιά, πριν αρχίσουν τα μαθήματα στη σχολή και η απογευματινή της δουλειά.

Γυρίζοντας στο σπίτι της η Άναμπεθ βρήκε στα e-mail της ένα μήνυμα της Ειρήνης.

ΑΠΟ:ΕΙΡΗΝΗ

ΠΡΟΣ:ΑΝΑΜΠΕΘ

Τι κάνεις; Πώς περνάς στο φθινοπωρινό Λονδίνο; Εδώ σας αντιγράφουμε, ο καιρός είναι χάλια, βρέχει συνέχεια και είμαι κλεισμένη στο καφέ της πλατειάς.

Μισώ το φθινόπωρο! Δεν μπορώ να κάνω απολύτως τίποτα, μόνο κάθομαι και περιμένω να σταματήσει η βροχή. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς αντέχεις τόσα χρόνια στη πιο βροχερή πόλη.

Η Άναμπεθ ήξερε αυτό το «μίσος» της κολλητής της για την, κατά τη δική της άποψη, ομορφότερη εποχή του χρόνου. Εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούσε να αλλάξει τη γνώμη της φίλης της, μάταια όμως.

ΑΠΟ:ΑΝΑΜΠΕΘ

ΠΡΟΣ:ΕΙΡΗΝΗ

Αυτές τις μέρες ο καιρός είναι υπέροχος. Φαίνεται ότι μας πήρατε τη βροχή. Μα καλά, δεν έχεις βαρεθεί τόσα χρόνια να τα βάζεις με το φθινόπωρο; Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το μισείς τόσο πολύ. Είναι μια υπέροχη εποχή, γιατί δεν ψάχνεις να βρεις τις ομορφιές τις;

ΑΠΟ: ΕΙΡΗΝΗ

ΠΡΟΣ:ΑΝΑΜΠΕΘ

Συγγνώμη, με κοροϊδεύεις; Το φθινόπωρο μας χωρίζει, αρχίζουν τα μαθήματα και δεν βλέπω άνθρωπο. Αισθάνομαι μόνη. Πες μου κάτι όμορφο που έχει αυτή η περίοδος του χρόνου και θα συμφωνήσω!

ΑΠΟ:ΑΝΑΜΠΕΘ

ΠΡΟΣ:ΕΙΡΗΝΗ

ΟΚ, ηρέμησε. Μην κάνεις έτσι. Σκέψου ότι, αν περνάς καλά το φθινόπωρο, τον χειμώνα και την άνοιξη, θα νιώθεις ότι ο καιρός περνάει πολύ γρήγορα. Άσε που από φέτος και κάθε χρόνο θα σε επισκέπτομαι και τον Νοέμβριο.

Η Ειρήνη βλέποντας το μήνυμα έμεινε άφωνη. Θα την επισκέπτεται και τον Νοέμβριο; Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Πριν προλάβει να το σκεφτεί, έλαβε μήνυμα από την Άναμπεθ.

ΑΠΟ:ΑΝΑΜΠΕΘ

ΠΡΟΣ:ΕΙΡΗΝΗ

Έμεινες άφωνη, εεε; Ναι, δεν κάνω πλάκα? κάθε χρόνο θα έρχομαι τον Νοέμβριο στην Αθήνα για κάποια σεμινάρια που θα αρχίσουν από φέτος. Γι' αυτό κάνε μου χώρο στο διαμέρισμά σου και ετοιμάσου να δεις το φθινόπωρο με άλλη ματιά.

Οι μέρες πέρασαν πολύ γρήγορα. Οι δυο φίλες περίμεναν με ανυπομονησία τη συνάντησή τους. Ήταν τόσο χαρούμενες που δεν έβλεπαν εμπόδιο πουθενά, ιδιαίτερα η Ειρήνη.

Νατσιοπούλου Σωτηρία

Σχολιασμοί

Αμανατίδου

Φραντζή