Σχολιασμός για '' Ιστορία της παραλιακής''

«Ιστορία της παραλιακής» της Μαριάννας Χρόνη

Ένα κείμενο λιτό, και όμως με σαφήνεια και ακρίβεια στο ύφος του. Από την πρώτη κιόλας ματιά διακρίνει κανείς την λεπτότητα της ψυχής και του πνεύματος της Μαριάννας. Αν και παιδί ακόμα, μπορεί και εκφράζει τα συναισθήματά της με τον πιο διακριτικό και ταυτόχρονα άμεσο τρόπο. Χρησιμοποιεί μόνο τις απαραίτητες λέξεις, με φυσικότητα, λέξεις που εκδηλώνονται αβίαστα. Με ειλικρίνεια, αφέλεια και χωρίς απολύτως καμία προπαρασκευή, αποφεύγοντας τα πολλά λόγια, τα οποία ως γνωστών συντελούν στην αποδυνάμωση της σκέψης.

Η Μαριάννα δεν αφήνει τον συναισθηματικό της κόσμο να παρασύρει τη σκέψη της και να την κάνει να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά από ότι είναι στην πραγματικότητα.

Εδώ μας αφηγείται την γνωριμία της με ένα παιδί της «ανάγκης» και από την γνωριμία αυτή βλέπω να αναγεννιέται μία πιο ώριμη Μαριάννα.

Από τη μία η ομορφιά της πόλης, έτσι όπως την ζει καθημερινά, από την άλλη το κατακάθι αυτής της πόλης της που τα τελευταία χρόνια με γοργότερους ρυθμούς αναδύεται και αναδεύει τα νερά της επιφάνειας προκαλώντας δύνες. Στο χέρι λοιπόν αυτής της γενιάς πλέον, είναι να επιβάλουν και να διατηρήσουν τις ισορροπίες ενός κόσμου που δεν υπόσχεται πολλά, και που προπαρασκευάσαμε, δυστυχώς, εμείς για αυτά. Και αν κρίνω από την Μαριάννα και τους άλλους μικρούς συγγραφείς και ποιητές του Ανατόλια, κείμενα των οποίων ομολογώ έχω διαβάσει εν τάχει, επιφυλάσσομαι όμως, έχω κάθε λόγο να πιστεύω πως θα τα καταφέρει.

Η αξία του απλοϊκά δομημένου κείμενό σου μικρή μου Μαριάνα, είναι ολοφάνερη. Συνέχισε να μεταφέρεις τις σκέψεις σου στην πένα σου. Αν κρίνω από εμένα, είναι ο καλύτερος τρόπος να δημιουργήσεις τον κόσμο σου, όπως εσύ τον ονειρεύεσαι.


Μαυρίδου Καλούδη - Μαρία